Zinvol spelen met de schijf van 5.
Spelen is een serieuze zaak.
Als het op spelen aankomt, maak je kinderen niets wijs. Dat is Serious Business! En gelijk hebben ze: we leren nooit meer zoveel en zo snel als in onze jongste jaren. Om te beginnen is spelen natuurlijk gewoon leuk: want kinderen zijn dol op leren. Ze willen niets lever dan mee doen in de wereld van de “grote mensen” en spelen is de meest volledige, veilige manier om hierin op ontdekking te gaan.
Om onze BOXEN van een zo volledig mogelijk aanbod te voorzien, heeft Puur Plezier zich een aantal jaren geleden gericht op “de Speelgoedschijf van 5”. Marianne de Valck ontwikkelde deze een aantal jaren geleden en deelde speelgoed in een aantal categorieën in: Constructie, Creatief, Cognitief, Sociaal en Motorisch. Zinvol spelen met de speelgoedschijf!
Het meeste speelgoed valt gelukkig niet in één hokje te duwen, waardoor je met een minimum aan speelgoed, toch elk ontwikkelingsgebied kunt aanspreken. Less is More!


Constructie
Dit is naar ons gevoel zowat de meest eenvoudige categorie. Je denkt hierbij niet alleen aan bouwspeelgoed, maar evengoed aan puzzels (met 1 oplossing). Blokken, plankjes om in elkaar te schroeven, stukken die samen klikken, vloerpuzzels, … noem maar op! Het meeste van dit speelgoed bevordert ook de motorische ontwikkeling, want je moet vaak ook behendig zijn om het in elkaar te krijgen. Daarnaast stimuleert het de fantasie, je kan zélf bouwwerken bedenken en ontwerpen. Allemaal goed voor het probleemoplossend denkvermogen!
Creatief
Vaak belangrijker dan het eindresultaat is de ervaring. Gewoon doen! En dan zie je wel of het wat wordt. Hier komen we in de categorie “Creatief”. Dat kan allemaal met bovengenoemd constructiespeelgoed, maar ook met verf, potloden, klei, door te dansen, of muziek te maken. Rollenspellen zijn ook helemaal jé van hét als je creatief wil zijn: Wie speelt de ouder? Wie het kind? Komen er aliens aan te pas? Of dino’s? Laat je helemaal gaan! Want je oefent er ook nog eens sociale vaardigheden mee.


Cognitief
Onderzoeken, ontdekken en informatie vergarend: dat is waar het om gaat bij Cognitief spel. Informatieve boeken lezen, elektronische leerspellen, buiten kriebeldiertjes bekijken, denkpuzzels, programmeren, … . Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.” is zowiezo leuk en leerzaam.
Sociaal
Samen! Dat is de drijfveer bij social spel. Elkaar helpen, samen iets doen, een gezelschapsspel, rollenspel, … zijn allemaal voorbeelden van spel waarbij de sociale vaardigheden ontwikkeld worden. Je moet communiceren met elkaar, een goede winnaar of verliezer zijn,
Het leuke aan sociaal spel, is dat de grenzen van de werkelijkheid helemaal afgetast kunnen worden. Laat je kind eens een hele slechte bakker spelen, die alleen maar vieze broodjes bakt! Dat wordt zowiezo keihard lachen, bovenop het feit dat je kan oefenen hoe je tactvol met zoiets omgaat.


Motorisch
Zowel grove als fijne motoriek zijn constant aan het ontwikkelen. Laat je kinderen dansen, springen, kralen rijgen, punniken, rennen, fietsen, … . Bouw een parcours doorheen je huis, klim en klauter in een boom of maak een bloemenketting van madeliefjes. Het kan allemaal.
Dus, laat je creativiteit de vrije loop!
Zinvol spelen met de speelgoedschijf is dus helemaal niet zo moeilijk. Door slim te combineren zorgen we ervoor dat onze BOXEN altijd van de hele speelgoedschijf van 5 voorzien zijn. Dat is namelijk onze missie, zorgen dat kinderen zinvol en duurzaam kunnen spelen!