Een absolute klassieker zoals een schaakspel kan onmogelijk ontbreken in onze boxen!
Omwille van de moeilijkheidsgraad vonden we de leeftijd vanaf 8 jaar echt geschikt, al beginnen kinderen vaak vroeger aan deze uitdaging! Volgens neurowetenschappers kan je trouwens niet vroeg genoeg beginnen met schaken. Wij kozen dan ook voor “mijn eerste schaakspel” van Vilac, ontworpen door de Zweedse creatieve duizendpoot Ingela P Arrhenius.
Deze illustrator is vooral bekend van haar kinderboeken, maar haar voorliefde voor designs uit de jaren 50 & 60 komen ook tot uiting op onder andere posters, kaarten, behangpapier & woonaccessoires. Haar samenwerking met Vilac is niet beperkt gebleven tot het schaakspel, verschillende items werden door haar onder handen genomen en voorzien van vreugdevolle kleuren en aparte designs.
Het strategisch spel schaken heeft geen voorstelling meer nodig lijkt ons. Dit oeroude spel heeft een enorme educatieve waarde, want wil je een potje schaken winnen, dan moet je steeds een paar zetten vooruit denken. Zelf twijfelden we wat over de aankoop, gezien de moeilijkheidsgraad van schaken. Want toegegeven, wij bij Puur Plezier zijn niet je meest geduchte tegenstander. Maar net zoals zowat alles in het leven, baart oefening wel kunst! Waarom we dan overstag gingen en een schaakspel in onze box wilden? Natuurlijk net omwille van die educatieve waarde; tijdens het schaken krijgen je hersenen voortdurend nieuwe informatie aangeboden, waardoor je hersenen stevig getraind worden.
Zo heeft schaken een effectieve invloed op probleemoplossend denken, logisch denken, ruimtelijk inzicht en concentratie. Alleen maar bij geoefende schakers? Helemaal niet, zo blijkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze gunstige effecten ook al bij een beginnende schaker meetbaar zijn. Maar vooral: kinderen lijken schaken ook wel echt leuk te vinden. De ontdekking van de verschillende stukken en hun mogelijkheden en waarde, het tactische onderdeel van het schaken, …
We deden wat onderzoek en kwamen tot de vaststelling dat kinderen 3 verschillende fases doorlopen bij het leren van schaken; de eerste fase is de materiaalfase, en dat ken je zeker en vast wel. Kinderen gaan aan de slag met hun favoriete stuk, slaan hun slag tot ze dat stuk kwijt zijn en gaan dan verder met hun volgend favoriete stuk. Erg bezonnen kan je deze werkwijze zeker niet noemen, maar het blijkt wel een heel belangrijke fase te zijn. Ze leren zo de waarde van de stukken én het belang dat hun stukken niet snel “geslagen” mogen worden. (Ja hoor, we kunnen het misschien niet zo erg goed, maar met de termologie zijn we wel mee 😉 )
Dan komt de ruimtelijke fase, het moment dat de eerste tactische plannetjes vorm krijgen. Kinderen leren het ganse bord te gebruik, om samen te werken met de verschillende stukken, en boeken hun eerste successen.
Uiteindelijk is het tijd voor de tijdfase, maar weet dat het gewoonlijk wel enkele jaren (!) kan duren voordat kinderen in deze fase belanden. Dat neemt niet weg dat de vorige periodes saai of moeilijk zouden aanvoelen, wel integendeel! Maar in de tijdfase begrijpen ze het belang van één enkele zet, het feit dat deze bepalend kan zijn voor de einduitkomst én dat ze een aantal offers zullen moeten brengen om de koning van tegenspeler schaakmat te kunnen zetten.
Maar vooraleer nieuwe Grootmeesters opstaan; laat je kind vooral stap voor stap ontdekken, zoeken en doen. Wie weet zorgt het fleurige schaakspel van Vilac voor het begin van een levenslange hobby…
Benieuwd naar ons formules? Ontdek hier alles over ons aanbod!