Het goede van voorlezen en vertellen.

Books, books, books!

Toen we Puur Plezier overnamen was er meteen één ding waar we ons aan zetten: Boeken!
In elk van onze BOXen voegen we daarom dus óók een boek toe, gewoon omdat we het leuk en goed vinden. Samen lezen en vertellen is één van de beste en gezelligste dingen die je kan doen voor en met je kind.

gezellig-samen-lezen
once-upon-a-time

Once upon a time

Verhalen vertellen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook wat mensen mens maakt. Verhalen liggen aan de basis van de ontwikkeling van de mens. Bij de ontwikkeling van taal kwam ook het ontstaan van verhalen. Voor het doorgeven van kennis, ervaring, wijsheid, sociale regels, … . Een samenhangend verhaal is makkelijker te onthouden dan een bladzijde uit een wetboek. Vertellen ligt  dus aan de basis van de hele ontwikkeling van een kind.

Levenslessen

Mensen horen graag verhalen, en kinderen zijn ook maar mensen. Je kan ’t grappig maken, laten rijmen, je kan zingen, … kinderen doen graag mee. Ze leren nieuwe woorden, lessen en gedragingen. Ze leren wat hoort en wat niet hoort. Daarvoor hoeft echt niet elk verhaal belerend of moraliserend te zijn. Net dankzij humor pikken kinderen heel wat op! Mijn dochter en ik fantaseerden ons te pletter over allerlei “stoute” dingen: elkaar duwen doen we niet, net zoals al het gras paars schilderen of gaatjes knippen in alle pannenkoeken, … . We lachten ons een breuk om al die gekke dingen die je soms graag wil doen, maar toch maar niet doet.

het beste voor je kind
taal-en-ontwikkeling

Taal & Ontwikkeling

Kinderen leren over het algemeen helemaal vanzelf praten, zolang ze de mensen rondom zich horen praten. Voorlezen is daar een hele goeie toevoeging op. Het helpt kinderen bij taalverwerving, communicatieve en sociale vaardigheden en kritisch denkvermogen. Allemaal eigenschappen die het later weer makkelijker maken om zelf te leren lezen, om kennis te verwerven en leuke ervaringen op te doen.

Goed voor de fantasie

Dromen, fantaseren, … het is geen enkel kind vreemd. Luidop lezen helpt nog beter om een wereld tot leven te wekken. Een wereld waar alles kan en mag; waar alles mogelijk is. Het dagelijkse leven wordt er alleen maar eenvoudiger op als je makkelijk creatieve oplossingen kan bedenken.

lezen-en-fantasie
lezen-is-gezellig

Gezellig

Eén van de belangrijkste dingen voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind is eigenlijk heel eenvoudig: samen tijd doorbrengen. Iets wat in onze maatschappij niet makkelijk gemaakt wordt. Boeken brengen een heleboel mogelijkheden wat dat betreft, je kruipt lekker tegen elkaar aan en leest. Laat kinderen vertellen wat ze zien, leg verbanden met dingen die op school, het werk of in de supermarkt gebeurd zijn.  ‘s Avonds in bed, midden op de dag onder een dekentje in de zetel, in het zonnetje in de tuin, speeltuin of een park, … . Samen je fantasie de vrije loop laten zal de band tussen volwassenen en kinderen alleen maar versterken.

Vertellen, praten en zingen

Dus: vertel, praat, zing, lach, verzin, … want samen lezen en vertellen is goed voor je kind. Wij helpen graag door elke maand een nieuw boek te voorzien.

lezen-is-goed-voor-je-kind

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen